Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Το μείζον θέμα του βαλτώματος των διαδικασιών για την ίδρυση και Λειτουργία Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής) στη Λήμνο, φέρνει στη Βουλή, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης.

Στην ερώτηση του τονίζει ότι επί 3,5 χρόνια κα παρά την πίεση του Λημνιακού Λαού, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να συντονίσει τις διαδικασίες όλων των εμπλεκομένων, ώστε να προχωρήσει η λειτουργία του Τμήματος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Λήμνο, το οποίο δρομολόγησε με ομόφωνη απόφαση του στις 25/8/2003 το Υπουργικό Συμβούλιο της τότε Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εγγράφως διατυπώνει τους φόβους του ότι απειλείται  η αποτυχία του  όλου εγχειρήματος.

Ο κ. Σηφουνάκης καλεί τον Υπουργό Παιδείας να ξεκαθαρίσει αν είναι διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προωθήσει κατά προτεραιότητα τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να συμπεριληφθεί το παραπάνω Πανεπιστημιακό Τμήμα στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι απόφοιτοι του Λυκείου.

Σας επισυνάπτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Σηφουνάκη που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Βουλή των Ελλήνων για
      Τον Υπουργό Παιδείας


Η απελθούσα Κυβέρνηση, με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, στα 3,5 χρόνια που πέρασαν και παρά την διαρκή πίεση του Λημνιακού Λαού και την καθολική θετική διάθεση όλων στο νησί να υποστηρίξουν έμπρακτα την εκεί «ίδρυση και λειτουργία Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου», δεν κατάφερε να συντονίσει τις διαδικασίες όλων των εμπλεκομένων (Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπουργείου Αιγαίου  και Υπουργείου Οικονομικών), ώστε να εξευρεθούν και να εγγραφούν οι απαιτούμενες δαπάνες, να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα και να επιλυθεί το θέμα στο σύνολο του. 

Ελπίζω ότι θα είχατε τον χρόνο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, να ενημερωθείτε για το όλο θέμα, το οποίο δρομολόγησε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήδη απ' τις 25/8/03 η τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της προκατόχου σας ακόμη και μετά τον ορισμό (για προεκλογικούς και μόνο λόγους) καταληκτικής ημερομηνίας για την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Λήμνο, τελικά η Κυβερνητική απραξία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τους πόθους και τα οράματα του Λημνιακού Λαού.

Έτσι φθάσαμε σήμερα ο Πρύτανης του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος του Αιγαίου με επιστολή να διατυπώνει την αγωνία του για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου και τους φόβους του ότι απειλείται η αποτυχία του όλου εγχειρήματος!
Σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν βάσιμοι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των Λήμνιων τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι το σχετικό Π.Δ. που εκδόθηκε τότε, για προεκλογικούς λόγους προφανώς, δεν αρκούσε για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.
Δυστυχώς παραμελήθηκαν σκόπιμα δεκάδες άλλες διαδικασίες και δράσεις που όφειλε το ΥΠΕΠΘ να διεκπεραιώσει, με συνέπεια, από ότι διαφαίνεται,  ούτε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2008 να συμπεριληφθεί το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι απόφοιτοι Λυκείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση για την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη  Λήμνο;
2. Γιατί καθυστέρησε η έναρξη των αναγκαίων έργων στις κτιριακές εγκαταστάσεις που προσέφερε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η τοπική κοινωνία για την στέγασή του;
3. Είναι διατεθειμένη η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει κατά προτεραιότητα τις διαδικασίες ώστε στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει να μπορέσει να συμπεριληφθεί και το ως άνω Πανεπιστημιακό Τμήμα στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι απόφοιτοι Λυκείου;